









- Stok Durumu: 100
- Marka: Murat Pastanesi
- Modeli: 8695679084568
- Ağırlık: 300.00g
Murat Pastanesi Safranbolu Safranlı Lokum 300
Lokum
Göz zevkini doruk noktasına ulaştıran Safranbolu Evlerinden
yanı sıra yerli yabancı herkesin ağzında lezzetin ifadesi daha az tatlı,
yumuşak dokulu olması ve yerkern genizi yakmaması.Benzer lokum çeşitlerine göre
farklı özellikler taşımaktadır. Bu özellik lokumu oluşturan ham maddelerin(uzun
yılların deneyimi ile elde edilen oranlardaki) karşımından kaynaklanmaktadır.
Ayrıca ustalık ve becerinin yanı sıra müşterinin “velinimet olduğu anlamasıyla
güçlenen manevi değerler, her şeyin üstünde tutulmaktadır.
Safranbolu evleri
Müze kent görünümündeki bu tarihi belde de, başka osmanlı
-Türk sivil mimarisinin en güzel evleri olmak üzere, cami,hamam,türbe,çeşme, ve
köprü gibi tarihi ve mimari eserlerin günümüze kadar korunmuş olmasını
gözlemlemek mümkündür. Restorasyonu tamamlanan Havuzlu Asmazlar Konağı,Kaymakamlar
Evleri,Yemeniciler Arastası, Nezihe Hanımın Evi,(Emirhocazade Ahmet
Beyler),Cinci Hanı,Köprülü Mehmet Paşa ile İzzet Paşa Camilerini bu güzel
eserlerin başında sayabiliriz. Öte yandan “Yaşayan tarihimiz geleceğe misafirimiz”
olan Safranbolu bu kültürel zenginlikleri ile 1994 yılı sonunda Dünya Unesco
Miras listesine girmiştir.
Safran
Safranbolu’ya adını veren eflatun-mor Çiçeği ve sarı,
kırmızı lifleriyle çiğdeme benzemekte olan bitkimiz yılın Eylül ve Ekim
aylarında ürün vermektedir. Yaklaşık 10 gram safran elde etmek için 1430 adet
lif tepecik gerekmektedir. Safranın toplanan bu lifleri kurutulduktan sonra,
ilaç ve kimya sanayiye teslim edilerek baharatçılıkta koku ve boya maddesi
olarak kullanılmaktadır. Göz zevkinin tarihi evlere ve ağız tadının lokumla
ifade edildiği “SAFRAN” Altın sarısı rengi ve sihirli kokusuyla dikkat çekmektedir.
“Zerde” adı verilen tatlı da safrandan yapılmaktadır.